Coast Spas Kunskapsbank

Råd för vattenvård - Filtrering

Filtret i ditt spabad har som uppgift att ta hand om all lös smuts såsom löv, gräs, hudrester, hår, samt de bakterier som dödas av Klor/Brom/Aktivt Syre  i ditt badvatten.

De flesta frågor om Spabad och vattenproblem är orsakade av bristande filterrutiner.

När ett filter är igensatt och tätt får du dålig eller ingen cirkulation, smutsen samlas i badet och bakteriefloran växer i vattnet. (vilket även kan skada pumparna)

Då spelar det ingen roll hur mycket kemikalier du tillsätter, för finns det inget som tar hand om de döda bakterierna börjar dom bara att lukta illa i vattnet.

Därför är vård av filter extremt viktigt, men det finns fler parametrar som påverkar hur mycket filtervård som måste till för att hålla vattnet rent.

Det är storleken på filtret, ett patronfilter är ju en yta av filtertyg/papp som är veckad runt en kärna (filterpatron) den totala ytan av denna är vad som kan samla upp alla orenheter i badet, ju mindre yta desto fler rengöringar av filtret kommer att krävas för att få ett bra vatten.

Idag ser man filter mellan 10 - 25 sq ft hos många tillverkare, vilket är ganska litet för att klara ett normalt spabad med normalt badande.

Därför har Coast Spas filter mellan 50 sq.ft upp till branchledande 175 sq ft i sina Spabad.

Rengörings intervallerna blir därför väldigt olika om man har ett 25 sq ft filter, jämfört med om man har 100 eller 175 sq ft. 

Med ett litet filter så kanske du måste ta lös och rengöra filtret 3-5 gånger varje vecka och göra en riktig djuprengöring med filtertvätt var 4 vecka. Medan du med ett stort filter kan klara dig med en enklare rengöring var annan vecka och grovrengöring var 3 månad.

Speciella kemikalier för tvätt av filter rekommenderas då de är anpassade att ta bort döda hudrester m.m. Använd inga hushållskemikalier till detta då de ej är anpassade för detta samt att hushållskemikalier ofta är högskummande vilket innebär att du kommer att få skuproblem i ditt spabad.

Det finns även bra tillbehör för filterrengöring som du kan sätta på vattenslangen för att spola av lamellerna i filterpatronen, SpaWand eller Filter Flosser är två modell som finns på marknaden.