FAQ - Frågor och svar om Coast Spas och sånt som har med Spabad att göra.


Jacuzzi, Hot Tub´s, Badtunna eller Spabad ?

Termerna Jacuzzi , Hot Tub´s, Badtunna, Massagebad och Spabad har varit synonymt med denna typ av produkt sedan mångas år tillbaks i industrin.

Jacuzzi är dock ett varumärke och härstammar till Bröderna Jacuzzi som var tidigt ute redan på 60 talet med att uppfinna pumpar som kopplades till vanliga badkar för att få en bubblande massage effekt,

HotTub´s som ofta används i Engelsk & Amerikansk talande länder, är ett ord som hänger kvar sedan tidigt 70- tal, då de runda Vedeldade Badtunnorna av trä var som mest populära.

Trätunnorna som sedemera tillverkades av Plast och Acrylmaterial på mitten av 80- talet, men fortfarande var vedeldade, kallades även dom för Hot Tub´s eller badtunnor. 

Dessa badtunnor som idag anses vara "Stenålder" ersattes i slutet av 80- talet av den typ av produkt som vi idag kallar Spabad, Massagebad eller Utespa, en modern uppdaterad variant av de gamla vedeldade Hot Tub´s / badtunne modellerna som utvecklats till en användarvänlig, energieffektiv produkt med inbyggd cirkulationspump, reningsverk, automatisk vattenvärmning, energieffektiv isolering, massagefunktioner  m.m. 

Det vill säga - Bara att lyfta på locket och hoppa i och bada.

Nu är det slut med fyllning/tömmning av vatten,slut med skrubbning och rengöring efter varje bad, slut med eldning eller annat stök som tar 3 - 5 timmar i anspåk, för att kunna bada i 30 minuter.  Utan bara ett perfekt rent inbjudande vatten i rätt temperatur som bara är att kliva i, dessutom så får du alla andra hälsofördelarna av massage-funktionerna som finns i dagens moderna Spabad.

 

Vad är hälsofördelarna ?

På Coast Spas, tror vi att den första och största hälsofördelen med att äga ett Coast Spa är att du får en mycket bättre livskvalitet.  Ägarna av Spabad upplever en ny och unik möjlighet att vara tillsammans med sin familj och vänner i en trevlig och social miljö, under tiden som man samtidigt kan stressa av från den idag, många gånger hektiska livsstilen.

Det finns idag vetenskapliga bevis på att regelbunden användning av ett Spabad kan hjälpa till att reducera och kontrollera symptomer som associeras med Kronisk artrit, sömnstörningar, fibromyalgi och typ 2 diabetes.

 

Behövs inkoppling av vatten & avlopp till Spabadet ?

Nej.  Moderna Spabad har idag inget behov av några fasta inkopplingar annat än EL, du fyller enkelt på vatten med en vanlig trädgårdsslang, samma sak vid tömmning.

En del Swimming Pool leverantörer installerar nergrävda & fast installerade Spabad, dessa är dock oftast kopplade till den vanliga swimmingpoolens vatten och cirkulationssystem.

 

Är Spabad dyra att driva ?

Beror givetvis på hur du använder ditt Spabad, en normal kostnad runt 10 - 15 kr per dag ligger nog ganska nära sanningen, även i de kallaste klimaten. Oftast är kostnaden lägre än vad du betalar för din kabel TV. 

Du kan dock själv påverka en stor del av denna kostnad genom att välja ett högkvalitets spabad med  Extra isolerade lock, fullisolerade kabinett och datastyrda kontrollenheter med "smarta vinter funktioner" ( kanske onödigt att säga, men vi har alla dessa funktioner i våra bad)  att också nämna är att genom variabelt flödes design så drar våra pumpar så lite som 1 amp under filtreringscykeln för reducerad energi konsumtion.

 

Vilken typ av Spabad ska jag välja ?

Det beror givetvis på storleken av din familj, tillgänglig yta i trädgården, önskat sittdjup i badet, vilka optioner och funktioner du vill ha i just ditt Spabad och givetvis din budget.

Med två fulla modellinjer (NorthWind och Coast modellerna) finns det dussintals av konfigurationer att välja bland. Med många exklusiva funktioner och en fantastisk Garanti, kan vi bygga ett Spabad för varje livsstil och budget.

 

Vilken typ av filtrering är bäst ?

Filter i en skimmer, som du hör på namnet, skimmar bara ytan av vattnet, lämnar de tyngre partiklarna att sjunka ner till botten ofiltrerade genom att de vatteninsug som finns i bottendelen inte går via filtret i de allra flesta spabad på marknaden.

Coast Cykloniska Filtrerings System innehåller vinklade blad som driver vattnet in i filter behållaren i en cyklonisk rörelse, transporterar mer vatten genom filtret med mindre restriktioner och tillåter motorerna att arbeta mer effektivt och även bli mindre varma.

Vårt Cykloniska Filtrerings System använder den kraftfulla huvudpumpen som låg-farts cirulations pump för att reducera antalet komponenter som nöts i systemet, vilket också hjälper till att göra vårt system till en av de mest energieffektiva systemen i Spaindustrin

Coast/NorthWind filter finns i storlekar från 50 sqft upp till industriledande 175 sqft. Som ytterligare hjälp att förbättra vattenkvaliteten så finns vårt Corona Discharge Ozon System, vilket extraherar ozon från luften och injiserar det till vattnet, som en extra sanitizer.

I våra Coast Spas med 40 Jets eller fler har vi även en "SelfCleaning SweeperJet" som trycker upp smutsen som fallit ner på golvet, in i reningssystemet och filtret via de vatteninsug som finns i bottendelen i samband med filtreringscykeln.

 

Hur viktigt är hästkrafterna i motorerna ?

Mycket viktiga, om du frågar oss. Vi tycker att högpresterande Spabad är de bästa eftersom att du då kan reducera flödet när du själv önskar det.

Men bli inte förvirrad av alla olika siffror och beteckningar i branschen, den allra viktigaste egenskapen är - vilket flöde får du ut ? Vilken mängd vatten kan pumpas genom systemet per minut?

Vrid alla Jetsen till maximalt flöde och känn efter själv. Utan en kraftig motor, blir du kanske rekommenderad att köpa fler motorer eller reducera antalet jet´s i ditt spa. 

Be alltid att få se tillverkarens Flödes Test Rapport.  Ett annat enkelt sätt att visuellt avgöra prestandan är att titta på dimensionerna på rördragningen in och ut från pumparna. Ju större dimension, ju högre flöde. 

Titta även på Ampere siffrorna på pumparna. (finns oftast på en dekal på pumpen) Högre ampere = Mer kraft i systemet.

Med Coast Spas får du alltid krafiga pumpar för den bästa massagen, men även mycket energieffektiva pumpar för den dagliga cirkulationen.

 

Hur många jets ska jag ha ?

Antalet jets är viktigt, lika viktigt är dess storlek och placering.

Alla Coast Spas har ergonomiskt placerade jets system för att hjälpa dig att få den bästa terapeutiska fördelarna. Våra jets är designade för att träffa olika muskelgrupper med olika mängd vatten i rörelse.

Tala med din Spabads säljare om dina individuella behov för att göra klart att du får rätt antal, kraft, kvalitet och rörelse i dina jets, så att det passar dig och din familj.

 

Hur mycket pengar ska jag spendera på ett Spabad ?

Priset på ett Spabad är direkt relaterat till byggkvalitet, materialval, storlek, och funktioner. Andra optioner såsom belysningspaket, stereos, DVD och TV system, kommer till på toppen av priset.

Generellt sett, är det absolut enklast och mest kostnadseffektivt att utifån din budget och behov se till att du får ut det mesta och bästa för dig när tiden är mogen för inköp.

 

Beöver jag byggare, rörmokare, elektriker för att installera mitt Spabad ?

Coast Spas rekommenderar att ALLTID anlita en behörig elektriker för inkopplingen av ditt Spabad. Våra Spabad är i övrigt inte i behov av någon fast inkoppling, du fyller och tömmer med en trädgårdsslang. Du behöver dock en stark plan yta som är i våg, som klarar Spabadets tyngd med vatten och badande, för år av bekymmersfri njutning. (räkna på 750 kg/m2)

 

Är det svårt att underhålla ett Spabad ?

Nej det är det inte, men som med alla större investeringar, som din bil t.ex, krävs det  lite tid och omsorg. Viktigast av allt är ett system för vattenkemin och en rutin för att kontinuerligt rengöra / byta filtret, i övrigt så krävs bara en check av systemet ett par gånger per år.

Ta dig tid att tillsammans med din Återförsäljare gå igenom hur underhållet ska utföras i samband med ditt inköp, så att du förstår de grundläggande momenten för ett bekymmersfritt Spabads ägande.  Han hjälper dig med glädje - och det är faktiskt ganska lätt att rekrytera någon av familjemedlemmarna till detta också - Alla vill ju bada i ett kristallklart vatten.

 

Kommer alla Spabad med en Garanti ?

Det finns idag ingen "standard garanti" inom Spabads industrin, så titta lite extra på vad just din leverantör erbjuder.

Coast Spas har en av de allra mest genomtänkta och omfattande garantierna i Spabads industrin.

Du kan på denna websida hitta all information om Coast & NorthWinds garantier, likaså våra bruksanvisningar så du kan få en klar bild av vilken typ av support vi ger dig - likaså känslan av trygghet att veta att vi står bakom varje Spabad som vi tillverkat.