Coast Spas Kunskapsbank

Vad ska du titta efter - Energi Effektivitet

Ju mer Energieffektivt ditt Spabad är, ju mer kommer det att kosta. Det finns idag många olika metoder för hur man tillverkar Spabad, olika konstruktioner som påverkar hur effektivt eller ineffektivt ett Spabad blir. Oavsett vilket fabrikat man väljer så bör man alltid se till att det är så Energi Effektivt som möjligt.

Det är inte bara bra för din plånbok - Det är bra för vår miljö också. Bra isolering och väl utvecklade pumpar som förbrukar lite energi är nyckeln. Spabadets värmare förbrukar el när den måste värma på vattnet, om den inte måste värma vattnet så ofta så förbrukas mindre energi.

Isoleringen i ett Spabad bygger på att behålla värmen i vattnet och att inte släppa ut värmen i fria luften. Värmen behålls genom en effektiv isolering i botten, sidorna och på toppen av Spabadet. Värmen i Spabadet försvinner alltid genom strålning ut mot den oftast kallare omgivningen. Detta kan hindras genom att isolera badet med olika tekniker, antingen genom att fullisolera hela hålrummet mellan skalet och kabinettet, eller genom en kombination  av isolering på skalet och ett andra isoleringslager på kabinettets insida.

Coast Spas erbjuder dig alla dessa typer av isolering, men vi har valt att som standard rekommendera 2 skikts Fullisolerade bad till den Svenska marknaden med ett isoleringsvärde på R-30 , vilket är BÄST på marknaden.

Nästa viktiga del när det gäller att göra ett Spabad Energi Effektivt är Locket, här har man faktiskt den i särklass största boven när det gäller att få ett Spabad Enegisnålt. Det varma vattnet i badet skickar den mesta värmen uppåt genom den sk. "skorstens effekten", då den varma vattenångan stiger uppåt.

Här gäller det att få locket tätt emot Spabadets kant, men även att det är välisolerat. Många Spabad på marknaden säljs med lock som hör hemma i betydligt varmare klimat, och som definitivt inte är anpassade för det Svenska vinter klimatet. I dessa tunna lock "sugs" värmen från vattnet rakt igenom locket och ut i kylan på grund av de enkla termiska reglerna att värmen strävar att ta den lättaste vägen för att komma ut till kylan. Snön på locket smälter på vinter och blir en tung svårhanterlig isklump som dessutom väger mycket. Det finns bara en sak att göra här, det är att se till att man har ett lock som inte släpper ut värmen ur Spabadet. Här finns mycket pengar att spara ! Vi pratar hundralappar varje månad.

Coast Spas som tillverkas i Vancouver i Canada, där det ofta är - 40 grader C på vintern är givetvis fullt medvetna om detta och levererar därför alla Spabad i Sverige med Coast Guard Premium Superisolerade lock med ett R-20 värde på isoleringen, vilket är absolut BÄST på marknaden idag.

Vad har vi att lära av detta ? jo med de billigare och enklare Spabaden som finns ute på marknaden kan man lätt få 2 000 - 6 000 kr mer i energikostnad per år genom att de inte är byggda för vårt nordiska klimat. Det är sura pengar!

Du kan därför alltid känna dig trygg när du valt ett Coast Spa, att det är ett av de absolut Energieffektivaste Spabaden på marknaden.